Zeeburgerbaai Amsterdam: precisiewerk vanaf het water

Zeeburgerbaai Amsterdam: precisiewerk vanaf het water

“Wie IJ zegt, moet IJB zeggen.”

Wonen aan het IJ in Amsterdam: een droom die nog altijd wordt gerealiseerd. Aan de Zeeburgerbaai, in de Zuidbuurt van Steigereiland op IJburg, worden 28 unieke woningen gebouwd op twee waterplatforms. Voor de fundamenten kozen de bouwers met overtuiging voor de IJB Groep. “Wie IJ zegt, moet IJB zeggen.”

Wonen op een platform op het water

De nieuwe Amsterdamse droomwoningen worden gerealiseerd in twee fasen. De vierentwintig tweekappers en vier vrijstaande woningen worden opgetrokken op twee platforms op palen: de William Barlowsteiger (fase I) en de Edmond Halleysteiger (fase II). Ontwikkelaar Ooms belooft de bewoner een bijzondere, zeer unieke locatie. Die begint met de weg naar het huis: over de dijk, via een brug naar een eigen straat met doorzichten op ruim water aan alle kanten.

Heien vanaf de ponton

Voor fase 1 van het project heide de IJB Groep 232 palen in de bodem van het IJ, met een lengte van 18 tot 20 meter. Alle palen zijn in de kop gewapend. Het heien werd verricht vanaf een ponton, waarbij nauwkeurigheid de absolute en enige norm was. Elke paal werd met “total station” begeleid, en met succes. Maar liefst 1,2 kilometer prefab funderingsbalk kon moeiteloos worden gelegd.

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging van het project zat in het precisiewerk. Alle huisaansluitingen, de aan- en afvoeren, lopen door kabelgoten die exact op elkaar aansluiten in het midden van de weg op de paalfundering. Het heien vanaf de drijvende ponton moest dus met uiterste precisie plaatsvinden. Als leverancier en begeleider van de uitvoering konden we daar een geslaagde rol in spelen.

≪ Terug naar de vorige pagina