Heiwerk Windpark Noordoostpolder uniek huzarenstukje

Heiwerk Windpark Noordoostpolder uniek huzarenstukje

Het NOP Windpark Noordoostpolder heeft de IJB ingeschakeld voor een uiterst specialistische opdracht: Het plaatsen van funderingen voor 26 windmolens.

De eisen aan de fundering van een windmolen zijn per definitie uniek. De combinatie van de hoogste windmolens in Europa en de complexe grondopbouw van de Noordoostpolder maakt het heiwerk van Windpark Noordoostpolder bijna tot een huzarenstukje.

De juiste voorbereiding vindt nu onder andere plaats in de betonfabriek in Lemmer. Daar worden 1761 heipalen met een afmeting van 50x50cm en lengtes tot 31 meter onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd. Op basis van hoge kwaliteitseisen wordt het hele proces voortdurend gecontroleerd. Na minimaal 4 weken van optimaal uitharden worden ze daarna per tweetal naar de heistelling vervoerd. Om de palen daar met 1100 tot 1500 slagen exact op de juiste diepte in de grond te krijgen, wordt gebruik gemaakt van Europa’s grootste, 47 meter hoge, heistelling. Onder scherp toezicht wordt elke paal exact gepositioneerd en geïnstalleerd. Na het heien worden de palen ‘ingemeten’ om vast te stellen dat ze daadwerkelijk tot op de centimeter nauwkeurig geplaatst zijn.
Wanneer al het werk geklaard is, zal Windpark Noordoostpolder naar verwachting een bijdrage van 1,2% aan de jaarlijkse energiebehoefte in Nederland leveren. Efficiënt en duurzaam opgewekt op een uniek fundament van de IJB Groep uit Lemmer.

≪ Terug naar de vorige pagina