Eerste full electric truck in gebruik in de bouwlogistiek

Eerste full electric truck in gebruik in de bouwlogistiek

De IJB Groep heeft op 31 januari 2023 - samen met Combex - een belangrijke stap gezet in haar streven naar een duurzame toekomst met de ingebruikname van de Volvo FMX Electric. Vanaf 1 februari wordt de Volvo FMX Electric specifiek ingezet voor het vervoer van heipalen en andere prefab funderingsproducten van de IJB Groep. De truck zal dedicated rijden vanaf de productielocaties in Lemmer, Kampen en Lelystad en vrachten vervoeren binnen een straal van 150 kilometer rond de fabrieken. Op die manier draagt de elektrische vrachtwagen bij aan vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen in het logistieke proces.

Elektrisch versus diesel

Een van de voorwaarden van Combex was dat de inzet van een elektrische truck gelijk zou zijn aan die van een diesel aangedreven vrachtwagen. Met de actieradius van de Volvo FMX Electric blijkt Combex een groot deel van het leveringsgebied te kunnen bedienen.

Het opladen wordt verzorgd op het terrein van de IJB Groep. “In januari 2023 hebben we een snellaadstation voor DC-laden laten realiseren. Hiermee kunnen zware vrachtwagens tot 350 kW per uur worden geladen”, zo geeft Gertjan van Solkema, Adjunct Directeur Operations van de IJB Groep, aan.

Tijdens de verplichte rustpauzes van de chauffeur kan de truck worden bijgeladen waarmee de totale actieradius toeneemt en de vrachtwagen voldoende kilometers kan maken voor de dagelijkse inzet.

Duurzame Draagkracht

Voor haar visie op de toekomst baseert de IJB Groep zich op het thema “Duurzame Draagkracht”. De komende jaren moet de IJB Groep gaan groeien van een specialist in funderen naar een duurzame specialist in funderen. Daarbij staat een bijdrage aan een steeds duurzamere samenleving iedere dag centraal in de bedrijfsvoering.

“Het aangaan van een partnership met Combex inzake de inzet van een elektrische Volvo truck voor het vervoer van onze prefab betonproducten past prachtig in onze visie op duurzaamheid”, aldus Algemeen Directeur John Engelsman. “We werken al vele jaren samen met Combex en op deze manier kunnen we gezamenlijk een mooie nieuwe stap zetten in de beperking van uitstoot van schadelijke stoffen binnen de bouwlogistiek. De reductie van CO2 en stikstof in de komende jaren heeft in onze branche en daarmee in onze bedrijfsvoering de hoogste prioriteit.”

.

≪ Terug naar de vorige pagina