Eerste aardschokbestendige woningen op basis van ‘Base Isolation’ in NL

Eerste aardschokbestendige woningen op basis van ‘Base Isolation’ in NL

Woensdag 4 november presenteerde Plegt-Vos in Bedum een innovatieve oplossing voor bevingsbestendiger bouwen. Aan de Aalscholver worden daar 10 woningen gebouwd met ‘Base Isolation’. Hierbij staan huizen op ‘dempers’, waardoor aardbevingen beter opgevangen kunnen worden. Base Isolation is een krachtig en effectief bouwprincipe dat in Nederland nog niet eerder is toegepast. In het buitenland wordt het echter veelvuldig toegepast in aardbevingsgebieden bij onder andere utiliteitsbouwwerken en in de civiele sector.

Base Isolation

Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. Dit in tegenstelling tot de traditionele bevingsbestendige oplossingen waar het betoncasco en de betonpalen één geheel vormen. De fundering is flexibel door twee hoogwaardige metalen schalen met daartussen een ovale kogel. De schalen kunnen los van elkaar bewegen door de tussenliggende kogel. Dit element wordt geplaatst tussen de vloer en de betonpalen. Bij een aardbeving kan de woning vrij bewegen van de fundering waardoor krachten kunnen worden opgevangen. Het systeem is uitvoerig getest en wordt wereldwijd gebruikt bij onder andere utiliteitsbouwwerken en in de civiele sector.

IJB prefab funderingen

De prefab funderingen voor deze primeur komen van de IJB Groep. De IJB Groep is in dit traject om meerdere redenen de juiste partner voor Plegt-Vos gebleken. Geotechnische kennis is van zeer groot belang bij innovatieve bouwprincipes als dat van Base Isolation. Met IJB Geotechniek is dit binnen de IJB Groep gewaarborgd. Daarbij heeft IJB zowel standaard als maatwerk prefab palen en balken in haar leveringspakket. IJB's oplossingsgerichte manier van samenwerken, één aanspreekpunt voor alle in- en externe partners is, komt de daadkracht en efficientie in projecten als deze zeer goed van pas.

Eerste woningen in Bedum

De funderingen van de woningen in Bedum zijn al gereed. Voor de zomer van 2016 worden de woningen opgeleverd. De Base Isolation oplossing van Plegt-Vos kan bij vrijwel elk type nieuwbouwwoning worden toegepast. Plegt-Vos is met meerdere partijen en gemeenten in gesprek om de aardschokbestendige oplossing voor zowel de huur- als de koopsector toe te passen. Binnenkort wordt in Bedum gestart met de volgende 14 aardschokbestendige woningen op basis van Base Isolation.

≪ Terug naar de vorige pagina