6000 m3 IJsselmeerbeton voor Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

De aanbouw van het nieuwe onderkomen van  het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in vogelvlucht. Foto met dank aan NLR.

IJB Groep gekozen met milieu en flexibiliteit als criteria

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse krijgt een nieuw onderkomen. Het NLR is de nationale kennisonderneming voor de lucht- en ruimtevaart, toonaangevend in de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor overheid en bedrijfsleven. Bij de nieuwbouw is de IJB Groep gekozen als leverancier van alle heipalen en diverse soorten betonmortel.

“Een veelzeggende bevestiging van onze innovatieve reputatie”, aldus Rudy Bosma, accountmanager van de IJB Groep. “Het gaat om een grootschalige nieuwe bebouwing van bijna twee hectare, die milieuvriendelijk en vernieuwend moet plaatsvinden. We leveren daarvoor 4700 kubieke meter mortel in verschillende sterkteklassen, consistentieklassen en milieuklassen. De 1420 heipalen, variërend in lengte van 7 tot 12 meter, vertegenwoordigen 1380 kubieke meter beton. Een prachtige order waarbij onze capaciteit en veelzijdigheid helemaal tot hun recht komen.”

Logistiek en milieuvriendelijk voordeel

De betonmortel voor Marknesse wordt geleverd vanuit de IJB-vestiging in Emmeloord. In het kader van milieuvriendelijk werken met lage CO2-belasting is die korte rijafstand een groot voordeel. De mortel wordt geleverd sinds half mei en de aanvoer zal tot eind dit jaar plaatsvinden. Bosma: “Het is een langlopend project waarbij de aanvoervraag iedere keer heel divers is. Met de grote capaciteit  van onze centrale en de korte afstand spelen we daar adequaat op in. En met Friso Bouwgroep als aannemer is het nauwkeurig en efficiënt werken.”

Multifunctioneel gebouw

Friso Bouwgroep uit Sneek is ingeschakeld voor de realisatie van het bedrijfsgebouw met industrie-, kantoor- en conferentiefuncties. De werkzaamheden bestaan uit de nieuwbouw van een centraal gebouw van 3 lagen met o.a. de entree, een auditorium (aula) en een restaurant. Daarnaast worden drie kantoorgebouwen gerealiseerd met op de begane grond een onderzoeksruimte en op de tweede en derde laag kantoorruimtes.

Energiezuinig en duurzaam

Het gebouw wordt maximaal energiezuinig uitgevoerd. Zo is er een warmte en koude opslag in de bodem voor de klimaatbeheersing. Naast de bouwkundige en installatiewerkzaamheden is Friso Bouwgroep ook verantwoordelijk voor de terreininrichting. Na oplevering zal het complex voldoen aan alle moderne eisen op het gebied van energiehuishouding en duurzaamheid, met een uitstraling die past bij het hightech onderzoekswerk van de 300 medewerkers in Marknesse.

≪ Terug naar de vorige pagina