Company Story

Van zand- en grindhandel, naar meest veelzijdige funderingsspecialist

De eerste paal voor het begrip IJsselmeerbeton wordt geslagen in het begin van de opbouwende jaren 50. Het IJsselmeer is dan nog maar pas de nieuwe naam voor een afgesloten Zuiderzee. Aan de Emmeloordse Zuiderkade begint de familie Van der Kamp uit Zwolle een handel in zand en grind. Dankzij herrijzend Nederland en een ontluikende polder is de uitbouw van het bedrijf al spoedig een feit. In die jaren handelend onder de naam CZGIJ: de Centrale Zand en Grindhandel IJsselmeerpolders. In 1962 volgt de bouw van een betoncentrale aan de Emmeloordse Nijverheidsstraat.

In een bescheiden hoek van het bedrijfsterrein worden ‘leegloopuren’ ingevuld met kleinschalige productie van kant-en-klare betonnen heipalen. Het verrassende product vindt een lucratieve en veelbelovende afzetmarkt. Met een innoverend product en een vooruitziende blik wordt in 1964 een nieuwe stap gezet: “IJsselmeerbeton” verhuist met een deel van de productie van Emmeloord naar het nieuwe industrieterrein “Buitengaats” van Lemmer. Dit vormt de voorbode van een stormachtige groei die het bedrijf heeft doorgemaakt.

Oog voor omgeving en relaties

Wat heeft IJsselmeerbeton tot een begrip in de branche gemaakt? Niet alleen het product, maar vooral de mensen. Want een succesvol product ontstaat uit gezond gedachtegoed. Uit creatieve en probleemoplossende geesten. Uit loyaliteit en hechte samenwerking. Uit betrouwbare afspraken. Dat heeft de meer dan vijftig jaar geschiedenis bewezen. Die pijlers zorgen anno nu nog steeds voor dé naam in prefab betonoplossingen, al is die naam inmiddels wel veranderd. Dankzij de voortdurende groei van specialismen die voorafgaan en volgen op de fabricage, luidt de naam voor IJsselmeerbeton nu: IJB Groep. Een groep van specialisten met een mentaliteit om op te bouwen. Die in staat zijn om onvoorspelbaarheid van bouwgrond te vertalen in een voorspelbare oplossing in prefab beton : de juiste.

Een sterke klantenkring als fundament voor de toekomst

Zo veelzijdig als de IJB Groep is de groeiende klantenkring. Daartoe mogen veel vooraanstaande projectontwikkelaars, aannemers, heibedrijven, ingenieursbureaus, ontwikkelende bouwers en overheden worden gerekend. Zij vertrouwen op economisch verantwoorde maatoplossingen die voorzien in de behoeften naar zekerheid, gemak en winstgevendheid. 
Dat zijn veelal de eerste gespreksonderwerpen bij een kennismaking met de IJB Groep. Daarbij worden actuele zaken als maatschappelijk en duurzaam ondernemen niet vermeden. Want de toekomst staat immers voor elke ondernemende partij centraal. Daarin geeft de IJB groep graag richting. Een flexibele partner die zowel de klanten als de gehele bedrijfstak inspireert.