IJB Groep sprekend praktijkvoorbeeld van advies Praktijkseminar Beton en Funderingen

26 november 2013 10:00 uur IJB Groep sprekend praktijkvoorbeeld van advies Praktijkseminar Beton en Funderingen

IJB Groep sprekend praktijkvoorbeeld van advies Praktijkseminar Beton en Funderingen

Samenwerking geotechnicus en constructeur bij IJB Groep standaard

Tijdens het Praktijkseminar Beton en Funderingen van 19 september jl., werd samenwerking tussen geotechnicus en constructeur in een zo vroeg mogelijk stadium van het ontwerp, gepresenteerd als oplossing voor praktijk problemen op het fysieke raakvlak van fundering met de constructie. Voor de IJB Groep is dit al meer dan 25 jaar de dagelijkse praktijk. Zij hebben alle disciplines voor het gehele traject van sonderen, adviseren, construeren, produceren tot en met realiseren in eigen huis.

De IJB Groep uit Lemmer is daarmee één van de weinige, zoniet de enige, totaalleverancier van (prefab) funderingsconcepten in Europa. Hun totaalconcept is gebaseerd op de peilers ontzorgen, ketenintegratie en conceptioneel bouwen. Door de nauwe (interne) interdisciplinaire samenwerking en continue afstemming van ontwerp, productie en uitvoering wordt keer op keer de beste oplossing gevonden en geboden. Zowel in kwalitatief constructieve - als economische zin.

Visie en innovatie
Dat deze visie en werkwijze voor de IJB Groep standaard en volledig geïntegreerd is, mag blijken uit het feit dat zij het toepast in zowel grote, tot de verbeelding sprekende projecten, als in de talloze kleinere projecten van bijvoorbeeld lokale aannemers door heel Nederland. Eigen innovaties als de IJB comfortpaal, IJB fastfloor en IJB smartfoot bieden opdrachtgevers daarbij zowel voor kleine als grote projecten aanzienlijke besparingen en grote klanttevredenheid.

Gedegen voorbereiding
Logisch dat de IJB Groep ook steeds vaker benaderd wordt voor uitzonderlijke en complexe funderingen. Zo werkt IJB na een gedegen voorbereiding op dit moment aan de productie en realisatie van de fundering van Windpark Noordoostpolder. De eisen aan de fundering van een windmolen zijn per definitie uniek. De combinatie van de hoogste windmolens in Europa en de relatief zachte grond van de Noordoostpolder maakt dit heiwerk tot een waar huzarenstukje.

Huzarenstukje
Met een masthoogte van 135 meter en een tiphoogte van bijna 200 meter, behoren de 26 land windmolens van het windpark tot de hoogste van Europa. Het zwaartepunt van de molens zit bovenin en juist daar worden ze voortdurend met wisselende windrichtingen en -krachten belast. Om al deze krachten efficiënt en duurzaam te op te vangen werd een beroep gedaan op de expertise van de IJB Groep uit Lemmer.

Efficiënt en duurzaam
In een cirkel met een diameter van 26 meter staan ondertussen de eerste 66 palen, in groepjes van 3 met verschillende schoorstanden, in de grond. Zij vormen de perfecte basis van een betonnen platform waarop windmolen locatie NMD 13 zal verrijzen. Wanneer al het werk geklaard is, zal Windpark Noordoostpolder naar verwachting een bijdrage van 1,2% aan de jaarlijkse energiebehoefte in Nederland leveren. Efficiënt en duurzaam opgewekt op een uniek fundament van de IJB Groep uit Lemmer.

Bijlagen

≪ Terug naar de vorige pagina