IJB Groep en Combex Bouwlogistiek investeren samen in elektrische truck

24 februari 2022 IJB Groep en Combex Bouwlogistiek investeren samen in elektrische truck

Voor het vervoer van de IJB Groep betonproducten gaat Combex Bouwlogistiek eind dit jaar een Volvo FMX Electric inzetten. Doorslaggevend in het besluit om een batterij-elektrische truck te gaan inzetten, was het gegeven dat deze nu ook voor zwaardere toepassingen kan worden gebruikt. Combex wil hiermee samen met IJB Groep een nieuwe stap zetten in de beperking van uitstoot van schadelijke stoffen binnen de bouwlogistiek.

De elektrische vrachtwagen zal namens de IJB Groep door Combex worden ingezet voor het vervoer van heipalen en andere prefab funderingsproducten. De inzet van de Volvo FMX Electric is onderdeel van het partnership tussen Combex en IJB Groep. De dedicated Volvo FMX 6x2 Electric gaat rijden vanaf de productielocaties van IJB Groep in Lemmer, Kampen en Lelystad en in een straal van 150 kilometer rond de fabriek zijn vracht vervoeren.

Gelijk aan inzet van dieseltruck
Een van de voorwaarden was dat de inzet van een elektrische truck gelijk zou zijn aan die van een diesel aangedreven vrachtwagen. “Met de actieradius van de Volvo FMX Electric blijken we een groot deel van het leveringsgebied te kunnen bedienen. Dit maakt de inzet gelijk aan die van een truck op diesel. Dat was echt een voorwaarde voor ons. De inzet moet gelijk zijn wat betreft mogelijkheden met minimale aanpassingen aan de dagelijkse operatie, zowel op de fabriek als ook voor de vervoerder”, verklaart Frank van Kerkhof, Algemeen Directeur bij Combex.

Het opladen wordt verzorgd door laadfaciliteiten voor AC-laden op het terrein van IJB Groep. Ook wordt daar een snellaadstation gerealiseerd voor DC-laden. Tijdens een van de verplichte rustpauzes van de chauffeur kan de truck worden bijgeladen waarmee de totale actieradius toeneemt en de vrachtwagen voldoende kilometers kan maken voor de dagelijkse inzet.

Passend in dagelijkse inzet én reductie van uitstoot
Duurzaamheid is in de bouwsector een steeds hardere eis, maar moet wel haalbaar zijn. “Wij willen natuurlijk een actieve bijdrage leveren aan de transitie waar de (bouw-)vervoersector voor staat. Het moet echter wel uitvoerbaar zijn. Wij denken dat met de specificaties van de nieuwe Volvo FMX Electric het moment is gekomen dat de truck past in de dagelijkse inzet en daarmee een significante reductie van uitstoot genereert. Door dit project in het partnership met IJB Groep aan te gaan, is het een passend en haalbaar concept”, besluit Frank van Kerkhof.

Duurzame Draagkracht
Bij de IJB Groep staan naast duurzaamheid ook veiligheid, betrouwbaarheid, eerlijkheid, deskundigheid en gezondheid hoog in het vaandel. Het bedrijf kijkt scherp naar de herkomst van grondstoffen en de CO2-prestatieladder. De IJB Groep behaalde daarvoor eerder voor alle vier productielocaties een gouden certificaat van de Concrete Sustainability Council (CSC). 

Vanaf het einde van dit jaar zal de nieuwe Volvo FMX Electric, in gecombineerde kleuren van de IJB Groep en Combex Bouwlogistiek, worden ingezet.

≪ Terug naar de vorige pagina