Duurzaam bouwen door hergebruik beton

30 oktober 2015 13:00 uur Duurzaam bouwen door hergebruik beton

De Noordoostpolder, 29 oktober 2015

Een nieuwe vloer storten in een bestaande loods is op zichzelf niet uniek. Betonmortel gebruiken waarin de oude betonvloer van diezelfde bestaande loods verwerkt is is dat wel degelijk. Deze vorm van directe recycling behoort sinds kort tot de mogelijkheden. 

‘De eerste ervaringen zijn zeer positief.’ meldt Rudy Bosma van de IJB Groep. Met een deel nieuw granulaat als toeslagmateriaal wordt deze nieuwe, duurzame methode ook in de agrarische sector toegepast. ’Bijkomend voordeel is dat het toeslagmateriaal de betonmortel ook direct geschikt kan maken voor specifiek gebruik in deze sector. Zo vraagt een stal om beton dat bestand is tegen mest zuren en de vloer van een landbouw loods om een spiegelgladde afwerking.’ aldus Bosma.

Goede balans

Ook met de winter in aantocht is recycling van beton een goede mogelijkheid. Voor hergebruik van beton geldt wat dat betreft hetzelfde als voor nieuwe betonmortel: de receptuur wordt aangepast op actuele weersinvloeden. Logistiek vraagt deze aanpak wel extra aandacht. Bosma: ‘Per project wordt in overleg bekeken welke methode de klant het beste past. Natuurlijk is er de afweging van duurzaamheid, maar het gaat ook om de juiste prijs/kwaliteit verhouding. De klant bepaalt daarin zelf een passende balans.’ 

≪ Terug naar de vorige pagina